Premiere de toamna în Dumbrava Minunata

Undeva, “pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, în România noastră, unii copaci au înflorit pentru a doua oară în acest an. O vorbă din bătrâni, care a străbătut veacurile, ne prezice că vom avea o toamnă lungă şi frumoasă. O toamnă care vă îndeamnă să hoinăriţi, să descoperiţi frumuseţea ce se revarsă la tot pasul. Iar paşii voştri vor fi atraşi, magnetizaţi, de colţul de rai din pădurea de aramă a Dumbrăvii Sibiului – Muzeul în aer liber.
Vă propun să începem plimbarea noastră, prin a face cunoştinţă cu cea care va conduce atelajul - una din trăsurile de epocă, recent restaurate (pneuri noi pe roţile de lemn) -, pe cei 10 km de alei ai muzeului, Dorina, tânara iapă neagră ca pana corbului şi cu stea albă în frunte, nou venită în familia cabalinelor din muzeul nostru, care numără astăzi cinci membri.
Trăsura va răvăşi, în trapul liniştit, covorul multicolor al frunzelor şi, încet-încet, veţi aluneca într-o frumoasă poveste de toamnă, în care vi se vor perinda prin faţa ochilor, miraţi de atâta frumuseţe, o succesiune de imagini de basm, în care autenticul arhitecturii tradiţionale româneşti se topeşte în Natura autumnală.
O imagine inedită vă întâmpină, când îndreptându-vă spre amfiteatrul de pe lac, vis-à-vis de Troiţa din Răşinari, pe aleea pivelor, veţi observa, la poalele crângului, o arătură proaspătă, semn că vă plimbaţi prin singurul muzeu din ţară, care alături de cultură, practică şi agricultura. În această perioadă, vă oferim o imagine specifică satului tradiţional, aflat în pregătire pentru întâmpinarea anotimpului rece. Aici vom semana lucernă, “regina” plantelor furajere, ce va fi folosită ca furaj pentru animalele de tracţiune care, în sezonul de vară, respectiv de iarnă, vor asigura divertismentul vizitatorilor noştri prin plimbările cu trăsurile sau săniile.
După cutreieratul în lungul şi în latul Muzeului, când per pedes, prin poieniţele pline ochi de brânduşe violete, când cu trăsura, în ritm alert, obosiţi, dar încântaţi de bogaţia patrimoniului tehnic admirat pe parcursul drumului, veţi simţi nevoia să reflectaţi asupra minunăţiilor văzute şi să gustaţi, la propriu, din ospitalitatea tradiţională românească, servind bucate autentice româneşti la unul dintre cele trei locuri de popas: Cârciuma din Bătrâni, Hanul din Tulgheş sau Hanul din Veştem, care va intra în circuitul turistic începând cu 1 noiembrie a.c. Aici, popasul se poate prelungi şi peste noapte, Hanul din Veştem retrăindu-şi funcţia iniţială, aceea de a oferi găzduire şi ospătare călătorilor, într-un muzeu viu, cum este Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “ASTRA”.
Promenada de neuitat se încheie aici, după o zi, şi, poate şi-o noapte petrecute într-un muzeu în care viaţa palpită şi freamătă, inspirând liniştea şi energia anotimpului auriu al Doamnei Toamne!
Eliza Penciu
Coordonator programe turism cultural
CNM “ASTRA”
0 Comments:
Post a Comment
<< Home