Muzeul "ASTRA": stiri si evenimente

Muzeul „ASTRA”- o constelaţie de unităţi muzeale: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul Civilizaţiei Transilvane „ASTRA”, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Muzeul Culturii şi Civilizaţiei Rromilor - proiect în derulare – şi Centrul Cultural Memorial Gh. Telea-Bologa, de la Noul Român.

Thursday, October 05, 2006

Premiul Unesco pentru Patrimoniul Tehnic “Dumbrava Sibiului”

UNESCO evaluează argumentele Muzeului ASTRA pentru instituirea premiului international pentru patrimoniu tehnic
(propus a se numi “Dumbrava Sibiului”)


În contextul pregătirilor pentru anul 2007, când Sibiul va fi Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg, constatăm cu bucurie că trei dintre proiectele avansate de Sibiu au reţinut atenţia şi au provocat dorinţa de evaluare a importanţei (şi valorii) acestora pe plan mondial. Mai întâi a fost proiectul “Tezaure Umane Vii” lansat de Muzeul ASTRA încă din 1990, elogiat de UNESCO, după workshop-ul de la Veneţia din 1999 şi dat ca exemplu, cu ocazia Adunării generale ICOM de la Seul din 3 octombrie 2004, pentru muzeele din întreaga lume.

Al doilea proiect a fost lansat de municipalitate şi constă din propunerea înscrierii în patrimoniul UNESCO, drept sit-uri cu o valoare istorică şi culturală deosebită, a celor trei pieţe medievale din centrul oraşului istoric (recent o delegaţie a ICOMOS a vizitat Sibiul şi a evaluat proiectul propus, urmând să comunice dacă aceste situri vor face parte din patrimoniul UNESCO).

Al treilea proiect, lansat de Muzeul “ASTRA” prin Comisia Naţională UNESCO pentru România a fost proiectul instituirii unui Premiu pentru Patrimoniu Tehnic, numit “Dumbrava Sibiului”. Acest program şi-a propus, într-o primă fază, invitarea la Sibiu a reprezentanţilor UNESCO din Franţa, Germania, Ungaria, plus specialişti de la Muzeul Arts et Métiers din Paris, de la Deutsche Technik Museum din München, teleaşti de la Discovery Channel şi BBC. Prin emisiunile deja difuzate de prestigioasele posturi TV, Muzeul ASTRA şi-a sporit considerabil notorietatea internaţională.

În ceea ce priveşte şansele României de a convinge UNESCO să instituie Premiul pentru Patrimoniul Tehnic, Prof. Dr. Corneliu Bucur le-a argumentat astfel: “România, este deţinătoarea unui patrimoniu tehnic de o bogăţie şi diversitate fascinantă, ceea ce permite introducerea, legitimă şi documentată, alături de “mărcile” sale tradiţionale (“agricolă” şi “pastorală”) a celei “tehnice”, civilizaţia tehnică populară din România fiind expresia multiculturalităţii care a fecundat şi emancipat geniul tehnic popular autohton, de-a lungul întregii sale istorii”.

“Muza” ce a inspirat iniţierea premiului internaţional UNESCO a fost Muzeul ASTRA, poate cea mai reputată instituţie muzeală din Europa, în ceea ce priveşte salvarea, conservarea activă, transmiterea tradiţiilor noilor generaţii şi valorificarea superioară a acestora. Patrimoniul constituit la nivel monumental instituţional şi obiectual, prin concepţia modernă şi suprafaţa impozantă a expoziţiilor sale, una din ctitoriile culturale cele mai impozante, având forţa de a simboliza profunzimea şi complexitatea puterii de creaţie tehnică a poporului român.

La o săptămână de la vizita delagaţiei ICOMOS, o nouă delegaţie UNESCO, formată din Secretari Generali ai Comisiilor UNESCO ale: României (Alexandru Mironov), Ungariei (Gresiczki Peter) urmaţi de Mustafa El Tayeb Director al Diviziei pentru Politici Ştiinţifice şi Dezvoltare Durabilă, UNESCO, Paris, scopul declarat al vizitei fiind evaluarea patrimoniului muzeului sibian şi puterea sa de a simboliza un sistem de valori tehnice tradiţionale demarat de Muzeul ASTRA - Premiul UNESCO pentru patrimoniul tehnic.

„Îi sunt recunoscător prietenului meu Alexandru Mironov, care mi-a înlesnit vizita în acest muzeu excepţional. UNESCO a încercat din totdeauna să demonstreze că ştiinţa şi tehnologia sunt parte a patrimoniului nostru comun. Acest loc este dovada vie a acestui concept. Suntem mândri să fim asociaţi cu această instituţie. Anul viitor Sibiul va deveni Capitală Culturală a Europei. Cred că acest muzeu va fi unul din elementele principale în definirea contribuţiei acestui oraş la dezvoltarea patrimoniului tehnic şi imaterial din această parte a Europei.”




Muzeul ASTRA îşi exprimă incântarea pentru faptul că patrimoniul istoric sibian şi valorile patrimoniului cultural naţional, atât cele artistice (patrimoniul cultural imaterial), cât şi cele tehnice (patrimoniul tehnic preindustrial), care au devenit de notorietate universală şi sunt pe cale de a primi o consacrare mondială prin validarea celor trei proiecte, ceea ce ar confirma încă odată, validitatea proiectelor lansate de Muzeul ASTRA, privind complementaritatea şi armonia desăvârşita între valorile civilizaţiei urbane şi a celei rurale, ambele instalate pe frontispiciul “Capitală Culturală Europeană”.




Bucurstan Gabriel – Muzeul ASTRA

0 Comments:

Post a Comment

<< Home