Muzeul "ASTRA": stiri si evenimente

Muzeul „ASTRA”- o constelaţie de unităţi muzeale: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Muzeul Civilizaţiei Transilvane „ASTRA”, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Muzeul Culturii şi Civilizaţiei Rromilor - proiect în derulare – şi Centrul Cultural Memorial Gh. Telea-Bologa, de la Noul Român.

Monday, October 02, 2006

Muzeul “ASTRA” invitat la Zilele Francofoniei din Bucureşti

În saptamana trecuta, capitala a vibrat pe ritmurile Francofoniei. Evenimentele agendei proeminentului sommet, pe cât de diverse, pe atât de originale, au oferit publicului ocazia de a descoperi valorile culturale cele mai reprezentativ – universale, din întreg spaţiul francofon.

În cadrul “Bucarest Francophone”, în perioada 22 – 30 septembrie, foaierul Teatrului Naţional Bucureşti a găzduit evenimentul « Cele 1000 de feţe ale Francofoniei », un caleidoscop de expoziţii originale ale ţărilor provenind din cele patru colţuri ale lumii francofone.

Recent, Directorul Diviziei pentru Politici Ştiinţifice şi Dezvoltare Durabilă al UNESCO, Mustafa El Tayeb, a dat undă verde proiectului instituirii premiului pentru “patrimonial tehnic universal, fiind impresionat de diversitatea tematică şi tipologică a patrimoniului tehnic tradiţional gestionat de Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “ASTRA” şi de propunerea noastră de a prezenta o expoziţie pe această temă, amplu susţinută de documentarele imagistice.
Muzeul ASTRA a fost invitat să participe la această manifestare la inţiativa Comisiei Naţionale UNESCO pentru România, prin secretarul său domnul Alexandru Mironov. Muzeul ASTRA s-a prezentat la Bucureşti cu o expoziţie foto - documentară cu cele mai valoroase monumente de tehnică populară din Dumbrava Sibiului şi o serie de proiecţii (filme documentare şi prezentări multimedia), care reprezintă una dintre cele mai bine conservate colecţii de acest gen din lume şi ilustrează, totodată, uriaşul potenţial tehnic la nivelul civilizaţiei preindustriale a poporului român. Sperăm, în acest fel, să putem argumenta, suficient de convingător, de ce Muzeul “Astra” a fost ales să reprezinte România alături de alte câteva instituţii prestigioase din ţară, oferind oaspeţilor de pretutindeni şi publicului bucureştean, o carte de vizită bine asortată, în acest pavilion internaţional.
Călătoria în ţările francofone, din incinta Teatrului Naţional, a traversat ţări precum Elveţia, Maroc, Albania, Canada – Nouveau Brunswick, care au organizat expuneri de artă plastică şi fotografie, în funcţie de specificul fiecăreia. Printre cele mai reuşite expoziţii se numără cea a Bulgariei, denumită “Ţară de civilizaţii străvechi”, realizată de Asociaţia fotografică bulgară, cu cele mai importante mărturii şi tezaure lăsate de civilizaţia tracică, pe acest teritoriu. Expoziţia a fost itinerată cu success în Europa, fiind un proiect conceput de fapt în cadrul strategiei de comunicare a Bulgariei privind pregătirile pentru aderarea la UE.

Până în prezent, standul Muzeului ASTRA a primit numeroşi vizitatori străini şi din capitală, majoritatea cunoscând deja Muzeul în aer liber şi vorbind cu multă nostalgie şi căldură despre cât de bine impresionaţi au fost şi cât de bine s-au simţit în Muzeul din Dumbrava minunată a Sibiului.


Cosmina Frăţilă – muzeograf
CNM ASTRA

0 Comments:

Post a Comment

<< Home